To Xamogelo Tou Paidiou

Αποκλειστικά στο World-Budo ο υπεύθυνος Πολιτιστικών και Μορφωτικών Θεμάτων της Πρεσβείας του Ισραήλ Ίων Βασιλειάδης..

Αποκλειστικά στο World-Budo, ο υπεύθυνος Πολιτιστικών και Μορφωτικών Θεμάτων της Πρεσβείας του Ισραήλ Ίων Βασιλειάδης μιλά για την πολεμική τέχνη του κραβ μαγκά, τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Διαβάστε όλα όσα δήλωσε στην συνέντευξη:

D.K – Τζένη Μέντη : Το κραβ μαγκά είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή είδη πολεμικών τεχνών παγκοσμίως, πιστεύετε πως όντας ισραηλινό δημιούργημα προάγει κάποια πολιτιστικά στοιχεία του Ισραηλινού λαού όπως η αυτοπειθαρχία, η ανάγκη για καλή φυσική κατάσταση και η αναγνώριση της σημασίας μίας σωστής αυτοάμυνας στον σύγχρονο κόσμο;

κ. Ίων Βασιλειάδης : Ναι, μπορεί να υποστηριχθεί αυτή η θέση. Το Ισραήλ αναπτύχθηκε εξαρχής σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Όχι μόνο το γεωπολιτικό περιβάλλον, αλλά και το φυσικό περιβάλλον είναι ελάχιστα φιλικό: το 60% του εδάφους του Ισραήλ είναι έρημος και το υπόλοιπο είναι φτωχό σε φυσικούς πόρους. Η ιδιοσυγκρασία του Ισραηλινού λαού διαμορφώθηκε μέσα από την ανάγκη επιβίωσης και την ορθολογική χρήση των υφιστάμενων πόρων. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, αυτοκυριαρχία και ετοιμότητα απέναντι σε πιθανούς κινδύνους.


D.K – Τζένη Μέντη : Άρα θα μπορούσαμε να πούμε πως η πολεμική τέχνη του κραβ μαγκα έχει προκύψει από την ιδιοσυγκρασία του ισραηλινού λαού;

κ. Ίων Βασιλειάδης : Ο Ισραηλινός χαρακτήρας του κραβ μαγκά αντανακλάται στην οικονομία κινήσεων, στην εξουδετέρωση της απειλής χωρίς κλιμάκωση της βίας και στην επιδίωξη σύντομης σύγκρουσης.


D.K – Τζένη Μέντη : Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να θυμίσουμε σε όλους αναγνώστες μας πως όλες οι πολεμικές τέχνες που υπάρχουν αναπτύχθηκαν από τους δημιουργούς τους καθαρά από την ανάγκη για άμυνα και μόνο τότε θα πρέπει να εξασκούνται.


D.K – Τζένη Μέντη : Ποια η σημασία του κραβ μαγκα αλλά και του αθλητισμού για την ισραηλινή κοινωνία;

κ. Ίων Βασιλειάδης : Οι πολίτες εξοικειώνονται με το κραβ μαγκά κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας. Το κραβ μαγκά διδάσκει τεχνικές επιβίωσης και ενισχύει τη θέληση και την αυτοκυριαρχία. Ο αθλητισμός, γενικότερα, προσφέρει τα θετικά στοιχεία που προσφέρει σε κάθε κοινωνία: καλή φυσική κατάσταση, αυτοπεποίθηση, ομαδικό πνεύμα. Επιπλέον, σε μια ετερογενή κοινωνία, όπως αυτή του Ισραήλ, ο αθλητισμός φέρνει σε επαφή ανθρώπους διαφορετικής προέλευσης και βοηθά στην κατάρριψη στερεοτύπων.


D.K – Τζένη Μέντη : Πιστεύετε μπορεί ο αθλητισμός ως πολιτιστικός στοιχείο να ενώνει τους λαούς; Π.χ. αναγνωρίζοντας πως πολλοί αθλητές γνωρίζουν την Ισραηλινή κουλτούρα μέσω της τεράστιας απήχησης που έχει το κραβ μαγκά στην Ελλάδα.

κ. Ίων Βασιλειάδης : Φυσικά ο αθλητισμός μπορεί να φέρει  τους λαούς πιο κοντά. Το κραβ μαγκά είναι ένας τρόπος να γνωρίσουν οι Έλληνες αθλητές και φίλαθλοι την κουλτούρα του Ισραήλ.


D.K – Τζένη Μέντη : Πώς προάγεται ο αθλητισμός από παιδική ηλικία από το κράτος του Ισραήλ; π.χ. μέσω επιχορηγήσεων σε αθλητικές ομάδες ή μέσω των σχολείων;

κ. Ίων Βασιλειάδης : Το κράτος ενθαρρύνει την ενασχόληση με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία. Τα σχολικά πρωταθλήματα είναι πολύ δημοφιλή, ενώ οι περισσότεροι αθλητικοί όμιλοι έχουν τμήματα παίδων και εφήβων. Το Εθνικό Κέντρο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού περιλαμβάνει σχολή για ταλαντούχους νέους αθλητές.


D.K – Τζένη Μέντη : Οι εθνικές ομάδες πως υποστηρίζονται από το κράτος;

κ. Ίων Βασιλειάδης : Οι εθνικές ομάδες υποστηρίζονται από το κράτος μέσω του Εθνικού Κέντρου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το οποίο διαθέτει χώρους προπόνησης για τις εθνικές ομάδες και την Ολυμπιακή αποστολή. Επιπλέον, υπάρχει το Συμβούλιο Αθλητικής Αριστείας που επιλέγει τους αθλητές, οι οποίοι επιχορηγούνται για προπόνηση πλήρους απασχόλησης με στόχο τον πρωταθλητισμό. 


D.K – Τζένη Μέντη : Αναγνωρίζεται οι επιτυχίες των αθλητών από το κράτος; Αν ναι, πώς; 

κ. Ίων Βασιλειάδης : Μέχρι σήμερα 10 αθλητές έχουν λάβει το Βραβείο Ισραήλ που αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση προς πολίτες για την προσφορά τους προς τη χώρα.  Οι νικητές σε μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις λαμβάνουν χρηματικά έπαθλα από τις ομοσπονδίες τους.


D.K – Τζένη Μέντη : Η Ελλάδα βιώνει μία έντονη οικονομική και κοινωνική κρίση, θεωρείτε μπορεί ο αθλητισμός αλλά και το μαχητικό πνεύμα των πολεμικών τεχνών να βοηθήσει στην έξοδο; Αν ναι, με ποιον τρόπο;

κ. Ίων Βασιλειάδης : Σίγουρα μπορεί. Το μαχητικό πνεύμα, η άμιλλα, η προσπάθεια, η αυτοπειθαρχία που απαιτεί ο αθλητισμός είναι στοιχεία που οδηγούν σε προσωπική, αλλά και σε συλλογική επιτυχία, εφόσον υπάρχει και το ομαδικό πνεύμα. Επιπλέον, μια νίκη σε μεγάλη αθλητική διοργάνωση ερμηνεύεται ως εθνική επιτυχία και τονώνει την αυτοπεποίθηση της κοινωνίας.


D.K – Τζένη Μέντη : Σε λίγο καιρό θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο. Τι πιστεύετε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες για την ομάδα του Ισραήλ αλλά και για την ομάδα της Ελλάδας;

κ. Ίων Βασιλειάδης : Η Ολυμπιακή αποστολή του Ισραήλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου αποτελείται από 38 αθλητές. Οι ελπίδες του Ισραήλ για μετάλλιο επικεντρώνονται στο τζούντο, την ιστιοπλοΐα, την κολύμβηση και τη ρυθμική γυμναστική. Η Ελληνική Ολυμπιακή αποστολή είναι πιο πολυάριθμη, σχεδόν τριπλάσια από αυτήν του Ισραήλ, και περιλαμβάνει εξαιρετικούς αθλητές, με μεγάλες πιθανότητες διάκρισης και μεταλλίων. Πέρα από τις προγνώσεις, υπάρχει πάντα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το στοιχείο του απρόβλεπτου, ανατροπές και εκπλήξεις που κάνουν τον αθλητισμό τόσο συναρπαστικό.

 

D.K – Τζένη Μέντη : Σας ευχαριστούμε πολύ για τιμή που μας κάνατε με την παραχώρηση της συνέντευξης αυτής κατανοώντας τον εξαιρετικά μεγάλο φόρτο εργασίας που έχει να εκτελέσει καθημερινά η πρεσβεία σας.Το World-Budo προτρέπει ιδιαιτέρως τους νέους να ασχοληθούν με ένα σύστημα καθαρά αυτοάμυνας όπως το κραβ μαγκά και εύχεται ότι καλύτερο για την εθνική αποστολή του Ισραήλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

 

 

Share