The Grandmaster : Περιπέτεια πολεμικών τεχνών στην Κίνα του 1930 (+βίντεο)..

The Grandmaster : Περιπέτεια πολεμικών τεχνών στην Κίνα του 1930

ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ

(Ελευθεροτυπία)

The Grandmaster, Χονγκ Κονγκ/Κίνα, 2013. Σκηνοθεσία-σενάριο: Γουόνγκ Καρ Γουάι. Ηθοποιοί:Τόνι Λέουνγκ Τσίου-γουάι, Ζανγκ Ζιγί, Ζανγκ Ζιν. 130'

***½ Σε έναν για πλατύτερο κοινό κινηματογράφο στρέφεται με την ταινία του αυτή, που αναφέρεται σε μια περιπέτεια που εκτυλίσσεται στη δεκατία του '30, ο γνωστός Κινέζος σκηνοθέτης Γουόνγκ Καρ Γουάι («2046», «In the Mood for Love»), αποδεικνύοντας πως μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πολεμικές τέχνες για να φτιάξει μια ταινία με καλλιτεχνικό στόχο.

Αυτό που προσπαθεί να κάνει, και σε μεγάλο βαθμό το πετυχαίνει, ο Καρ Γουάι είναι να δώσει εκείνο που έκανε το ξεχωριστό πρόσωπο, τον Ip Man, μέντορα του παγκόσμια δημοφιλούς ηθοποιού ταινιών καράτε Μπρους Λι. Για το σκηνοθέτη η ζωή του Ip Man είναι, όπως ανέφερε ο ίδιος στο φεστιβάλ Βερολίνου όπου προβλήθηκε η ταινία, «ένας μικρόκοσμος της σύγχρονης κινέζικης Ιστορίας. Εζησε στη διάρκεια της δυναστείας των Κινγκ, των πρώτων χρόνων της δημοκρατίας... του αγώνα ενάντια στους Ιάπωνες (στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου) και τελικά της εξόδου προς το Χονγκ Κονγκ (στη διάρκεια και μετά τον κινέζικο εμφύλιο πόλεμο του 1945-1949). Αν δεν περιγράψεις σωστά τον περίγυρο, δεν θα μπορέσεις να καταλάβεις τις δυσκολίες που αυτός αντιμετωπίζει».

Η ιστορία της ταινίας εκτυλίσσεται στη διάρκεια των δεκαετιών του '30 και '40 κι έχει για πρωταγωνιστή τον διάσημο δάσκαλο πολεμικών τεχνών, Γουίνγκ Τσουνγκ, γνωστό ως Ip Man. Οσοι, βέβαια, περίμεναν ακόμη μία ταινία πολεμικών τεχνών, σίγουρα θα απογοητευτούν γιατί ο Γουόνγκ Καρ Γουάι δεν ενδιαφέρεται για την εντυπωσιακή, ασταμάτητη δράση. Οχι πως η ταινία δεν έχει παρόμοιες σκηνές, το πρώτο μέρος είναι γεμάτο (στοιχείο που την κάνει πιο εμπορική από τις άλλες του ταινίες), αλλά πάνω απ' όλα ο Γουάι ακολουθεί το εξαιρετικό, λυρικό στιλ των προηγούμενων ταινιών του, στο οποίο, τη φορά αυτή, προστίθεται, στις σκηνές των πολεμικών τεχνών, και μια θαυμάσια χορογραφία του Γουέν Γου-πινγκ (υπευθύνου και για τις παρόμοιες σκηνές δράσης στο Matrix), που δίνει μιαν άλλη ώθηση στην όλη ταινία.

Η ταινία αρχίζει το 1936, σε μια μεταβατική περίοδο στην εξέλιξη των πολεμικών μαχών, όπου παρακολουθούμε την αναζήτηση ενός νέου αρχηγού του σωματείου των πολεμικών τεχνών για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο αρχηγό. Στο διαγωνισμό που ακολουθεί θα επιλεγεί ο Ip Man (Τόνι Λέουνγκ Τσίου-γουάι) παρόλο που ο βασικός αντίπαλός του, η όμορφη Γκονγκ Ερ (Ζανγκ Ζιγί), επιμένει για μια καινούρια αντιπαράθεση. Ανάμεσά τους θ' αρχίσει σταδιακά μια ερωτική έλξη, που την εκφράζουν μέσα από διάφορα ποιήματα, κατά τη διάρκεια της ταινίας. Ο έρωτάς τους θα προκαλέσει προβλήματα και στους δυο, ιδιαίτερα στον παντρεμένο Ip Man, η εισβολή, όμως, στην Κίνα από τα ιαπωνικά στρατεύματα και ο πόλεμος που θ' ακολουθήσει θα τους χωρίσει για ένα μεγάλο διάστημα και θα τους οδηγήσει σε διαφορετικούς δρόμους.

Εκείνο που ενδιέφερε το σκηνοθέτη ήταν να δώσει όσο το δυνατό καλύτερα αυτό τον κοινωνικό και πολιτικό περίγυρο, μαζί και το καίριο θέμα της εθνικής ταυτότητας, αλλά και να τονίσει τη σημασία του Χονγκ Κονγκ στην εξέλιξη των πολεμικών τεχνών - τέχνες που ο σκηνοθέτης αναπαριστά με τρόπο εξαιρετικό και πέρα για πέρα πειστικό. Αυτή τη διάσταση, που δίνει μια μορφή επική στην ταινία, κατάφερε να δώσει, με τον πιο ωραίο, ταυτόχρονα συναρπαστικό, τρόπο, ο σκηνοθέτης.


Share