Πόσο ασφαλή είναι τα συμπληρώματα για την ανδρική υγεία;

Πόσο ασφαλή είναι τα συμπληρώματα για την ανδρική υγεία;Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση του JournalofSexualMedicine, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και θεραπειών που κυκλοφορούν ευρέως και υπόσχονται να βελτιώσουν την ανδρική σεξουαλική υγεία, μπορεί να είναι από αναποτελεσματική μέχρι και επισφαλής.

Το 40%-70% των ανδρών έχουν την εμπειρία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας κάποια στιγμή στη ζωή τους. Για να αποφύγουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά κι επειδή ντρέπονται να συζητήσουν τα θέματα αυτά με τον ιατρό τους , πολλοί από αυτούς στρέφονται στα ευρέως διαθέσιμα προϊόντα της αγοράς.

Οι πωλήσεις των συμπληρωμάτων διατροφής διπλασιάστηκαν από το 1999 μέχρι το 2007 και εκτιμάται ότι το 50%των αμερικανών τα χρησιμοποιεί για διάφορους λόγους. Η ποικιλία των προϊόντων αυτών είναι εντυπωσιακή και το κόστος τους ανέρχεται από 0.83$ έως 5.77$ ανά ημέρα. Η ελλιπής, όμως, ρύθμιση της δοσολογίας, η ελλιπής καταγραφή των συστατικών και η αμφιλεγόμενη αγνότητά τους, καθώς και οι περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την επίδραση τους στην υγεία, δημιουργούν δεύτερες σκέψεις τόσο στους καταναλωτές όσο και στους επαγγελματίες υγείας.

Αμερικανοί ερευνητές προχώρησαν σε μια ανασκόπηση επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των πιο συχνών συστατικών που περιέχονται στα πιο δημοφιλή προϊόντα για την ανδρική υγεία. Ο σκοπός ήταν να παρέχουν στους ουρολόγους έναν χρήσιμο οδηγό για τη συμβουλευτική των ανδρών που έχουν προβλήματα στη σεξουαλική τους υγεία και λαμβάνουν τέτοια συμπληρώματα.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι πολλά από τα προϊόντα αυτά έχουν θετική επίδραση στη στυτική λειτουργία, τη libido και τη σεξουαλική επίδοση, ενώ αντιθέτως είναι πιθανό να μην είναι ασφαλή.

Κάποια από τα προϊόντα αυτά παρόλο που χαρακτηρίζονται ως φυσικά περιέχουν ίχνη αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5Is), οι οποίοι εμπεριέχονται στα φάρμακα που συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, όπως είναι το Viagra. Οι PDE5Is δεν μπορούν να πωληθούν νόμιμα στις ΗΠΑ χωρίς ιατρική συνταγή γιατί η χρήση του χωρίς ιατρική παρακολούθηση μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Για παράδειγμα, οι ασθενείς με προχωρημένη καρδιακή νόσο που λαμβάνουν νιτρώδη, όπως είναι η νιτρογλυκερίνη, δεν πρέπει να λαμβάνουν PDE5Is, καθώς μπορεί να προκληθεί απότομη και επικίνδυνη πτώση της αρτηριακής τους πίεσης. Η λήψη τους πρέπει επίσης να αποφεύγεται από άνδρες με σοβαρή διαταραχή του ήπατος ή νεφρική νόσος τελευταίου σταδίου. Οι άνδρες με υπερπλασία του προστάτη που λαμβάνουν θεραπεία με Flomax, terazosin ή doxazosin θα πρέπει να λαμβάνουν τους PDE5Is μόνο με συστηματική παρακολούθηση από τον ιατρό τους, καθώς η αλληλεπίδραση των φαρμάκων μπορεί να επιφέρει έντονη ζάλη, ικανή να οδηγήσει σε σοβαρή πτώση ακόμα και σε κατάγματα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη βρέθηκε ότι το 81% των προϊόντων αυτών σε Αμερική και Ασία περιέχουν PDE5Is.

Τα ευρήματα σχετικά με τα πιο δημοφιλή προϊόντα συνοψίζονται ως εξής:

• Η Δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA) είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά από το ανθρώπινο σώμα και παράγεται επίσης στα εργαστήρια από χημικά που βρίσκονται στο άγριο yam και τη σόγια. Αν και τα οφέλη της δεν έχουν τεκμηριωθεί, η πρόσληψη της φαίνεται να είναι σχετικά ασφαλής από τη στιγμή που η επίδρασή της στα επίπεδα των ορμονών δεν είναι σημαντική.

• Η τριγωνέλλα η ελληνική, ή αλλιώς Fenugreek, εμπεριέχεται σε 1 στα 3 πιο δημοφιλή συμπληρώματα για την ανδρική υγεία. Μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική διέγερση, τον οργασμό, τη μυϊκή δύναμη, την ενέργεια και την ευεξία. Δεν έχουν βρεθεί παρενέργειες από τη χρήση της.

• ToGinkgoBiloba ή Γίνγκο το δίλοβο, λαμβάνεται για διάφορες καταστάσεις, αλλά τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη χρήση του στη στυτική δυσλειτουργία. Μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, κρίσεις και σημαντική αιμορραγία, ιδιαίτερα εάν ληφθεί μαζί με βαρφαρίνη (Coumadin).

• Το ginseng είναι το πιο συχνό συστατικών των δημοφιλέστερων συμπληρωμάτων για άνδρες. Μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, στομαχικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα, εξάνθημα και αϋπνία. Μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το οποίο είναι επικίνδυνο στην περίπτωση των διαβητικών ανδρών.

• Το επιμέντιουμ, ή HornyGoatWeed, είναι ένα γενικά ασφαλές βότανο με σπάνιες αναφορές τοξικότητας που είχε σαν αποτέλεσμα την ταχυκαρδία και την υπομανία. Δεν έχει βρεθεί εμφανές όφελος αναφορικά με τη σεξουαλική λειτουργία.

• Η L-αργινίνη είναι το κορυφαίο αμινοξύ για την ανδρική υγεία και εμπεριέχεται σε 1 στα 3 πιο διάσημα προϊόντα. Μπορεί να βοηθήσει τη στυτική λειτουργία σε κάποιους ασθενείς και θεωρείται σχετικά ασφαλής. Έχει συνδεθεί με μια μικρή πτώση της αρτηριακής πίεσης χωρίς αλλοιώσεις όμως στον καρδιακό ρυθμό.

• Η μάκα (maca)είναι το πιο γνωστό λαχανικό που έχει μια θέση ανάμεσα στα κορυφαία συμπληρώματα των ανδρών. Έχει σχετιστεί με αύξηση της σεξουαλική δραστηριότητας στα ζώα, αλλά όχι στους ανθρώπους. Έχουν αναφερθεί σπάνιες περιπτώσεις τοξικότητας και μια ήπια αύξηση στα ηπατικά ενζυμα και την αρτηριακή πίεση.

• Το τριβόλι (Tribulus) υπόσχεται τη θεραπεία ενός συνόλου προβλημάτων, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα δεν τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα του. Επιπλέον δυο νέοι άνδρες υπέφεραν από ηπατική και νεφρική τοξικότητα μετά τη λήψη υψηλών δόσεων.

• ToYohimbine έχει βρεθεί ότι μπορεί να βοηθήσει την ανδρική σεξουαλική λειτουργία, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει υπέρταση, πονοκέφαλο, ευερεθιστότητα αϋπνία κι εφίδρωση. 

• Η λήψη του ψευδαργύρου φαίνεται να είναι ασφαλής αλλά όχι ωφέλιμη.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί ανησυχούν για την αγνότητα των προϊόντων αυτών. Αυτή τη στιγμή τα συμπληρώματα διατροφής ταξινομούνται ως τρόφιμα και όχι ως φάρμακα, το οποίο σημαίνει ότι οι ίδιοι οι κατασκευαστές είναι κυρίως υπεύθυνοι για να διαβεβαιώσουν την αγνότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των προϊόντων τους.

Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης έχει στραφεί εναντίον 4 μεγάλων καταστημάτων λιανικής με την κατηγορία ότι πουλούσαν παραπλανητικά ή νοθευμένα συμπληρώματα διατροφής.

Ακόμα και αν κάποια από τα φυσικά συστατικά που εξεταστήκαν φαίνονται αποτελεσματικά για τη βελτίωση της ήπιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας, τους λείπει η ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση.
Οι ίδιοι οι ερευνητές αναφέρουν ότι δε θα σύστηναν σε κανένα την πρόσληψη των προϊόντων αυτών, εξαιτίας των ανησυχιών τους, αναφορικά με την αγνότητα και την αποτελεσματικότητά τους.

Πηγή : medicalnewstoday

Share