Πώς θα προπονηθείς σαν πρωταθλητής του MMA..

Οι Μεικτές Πολεμικές Τέχνες (Mixed Martial Arts - MMΑ) είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες αθλημάτων σε όλο τον κόσμο.

Με τη ματιά ενός αρχάριου, μοιάζει σαν δυο τύποι να πλακώνονται σα διαβολεμένοι μέχρι τελικής εξοντώσεως μέσα σε ένα σιδερόφραχτο κλουβίωστόσο το επίπεδο των δεξιοτήτων, η σκληρή εκπαίδευση και η αφοσίωση που απαιτούνται για να αντέξουν τον υψηλό ανταγωνισμό, καθιστά τους αθλητές και τις αθλήτριες ΜΜΑ ως τα πιο fit άτομα στον πλανήτη.

Οι αγώνες κατάταξης στο UFC (Ultimate Fighting Championship) αποτελούνται από πέντε γύρους των πέντε πιο εξαντλητικών λεπτών στη ζωή ενός αθλητή (ακόμη και ενός παλαιστή ή μποξέρ), απαιτώντας από τους μαχητές ΜΜΑ να ξεπεράσουν κάθε όριο δύναμης, αντοχής, ευλυγισίας, ανθεκτικότητας και σθένους.

Ο personal trainer Harry Jameson, σου δείχνει τα πιο σημαντικά κομμάτια μιας προπόνησης ρουτίνας για εκκολαπτόμενους μαχητές MMA. Αν την εντάξεις στο δικό σου ασκησεολόγιο, το λιγότερο που έχεις να κερδίσεις είναι να κάψεις ό,τι λίπος έχεις πάνω σου.

Η βασική προπόνηση

Αποτελεί προσομοίωση ενός κανονικού αγώνα Μεικτών Πολεμικών Τεχνών και περιλαμβάνει μια σειρά πέντε ασκήσεων. Εκτέλεσε κάθε μία για 60 δευτερόλεπτα και συνεχίζεις στην επόμενη χωρίς διακοπή. Ξεκουράζεσαι για ένα λεπτό και επαναλαμβάνεις 3-5 φορές.

1. Γροθιά

Πιάσε ένα ελαφρύ αλτήρα (1-3 κιλά) σε κάθε χέρι και πάρε στάση πυγμάχου: πόδια ελαφρώς ανοιχτά, το ένα λίγο πιο μπροστά από το άλλο, κοιλιά σφιχτή, χέρια λυγισμένα εμπρός από το πρόσωπο. Ξεκίνα να ρίχνεις γροθιές στον αέρα με ευθείες κινήσεις των χεριών.

2. Κλωτσιά

Κανονικά θα χρειαστείς ένα σάκο δαπέδου για μποξ, ωστόσο μπορείς να εκτελέσεις την άσκηση λακτίζοντας μια κολώνα ή ένα στύλο που έχεις καλύψει με μαξιλάρια καναπέ (και έχεις δέσει με σκοινιά). Ρίχνεεπανειλημμένες ψηλές και χαμηλές κλωτσιές επί 60’’ με το δεξί και άλλα 60’’ με το αριστερό προσπαθώντας να στρέφεις τα ισχία σου κάθε φορά που ανεβάζεις το πόδι στον αέρα (αυτό θα επιφέρει μεγαλύτερη δύναμη λακτίσματος).

3. Από θέση Knocked Down

Σε ένα αγώνα με τόσο άγριο ξύλο, είναι πολλές οι φορές που ακόμη και παγκόσμιοι πρωταθλητές ΜΜΑ θα σωριαστούν έστω και για λίγα δευτερόλεπτα στο πάτωμα του κλουβιού από μια διαβολική μπουνιά, κλωτσιά, γονατιά ή αγκωνιά. Αλλά, οφείλουν να σηκωθούν αυτόματα, ειδάλλως χάνουν πόντους. Η άσκηση που θα σε βοηθήσει το σώμα σου να αποκτήσει γερά αντανακλαστικά είναι τα burpees. Επί ένα συνεχόμενο λεπτό, επί 3 φορές. Πραγματικά δολοφονικό!

4. Αντοχή

Απλή άσκηση αλλά αποτελεσματική: Επιτόπου άλματα με σκοινάκι. Επί 60’’ φροντίζεις να ανασηκώνεις το σώμα σου και να πηδάς το σκοινάκι στηριζόμενος μόνο στις μύτες των ποδιών σου, σαν μπαλαρίνα. Επί 3-5 φορές με μισό λεπτό ξεκούραση ανάμεσα.

5. Επιχείρηση Takedown

Μια από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές ενός αγώνα ΜΜΑ είναι η στιγμή που ο ένας μαχητής ορμά σα μανιασμένος ταύρος στον αντίπαλο και με κινητήρια δύναμη το ίδιο του το σώμα προσπαθεί να τον ρίξει με την πλάτη κάτω. Για να επιδείξεις την ίδια ικανότητα για takedown,ξαναγύρνα στο σάκο του μποξ (ή την κολώνα) και απελευθέρωσε όλη την κόλαση που κρύβεις μέσα σου: όρμα κατά πάνω του με το κεφάλι και τους ώμους για αντίβαρο, χτύπα τον με άλμα και το γόνατο προτεταμένο ή με τους αγκώνες σου σαν πολιορκητικούς κριούς. Χτύπα, κλώτσα, σπρώχνε επί 60’’.

Καμπανάκι….

Για να πωρωθείς περισσότερο, παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο με τα 20 πιο θεαματικά knockdown στην Ιστορία του UFC:πηγή : askmen.gr

Share